Donald Trump a semnat vineri, la Pentagon, după ceremonia de învestire a noului secretar al Apărării, generalul James Mattis, un ordin executiv prin care a suspendat accesul pentru 4 luni refugiaților din Siria în SUA, interzicând de asemenea intrarea în țară a cetățenilor sirieni și ai altor 6 state majoritar musulmane – Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen, pentru 3 luni.
„Stabilesc noi măsuri de verificare pentru a-i ține pe teroriștii radicali islamiști în afara Statelor Unite ale Americii. Nu îi vreau aici. Vrem să îi primim în țara noastră pe cei care vor sprijini țara noastră și vor iubi adânc poporul nostru”, și-a justificat Trump măsura, conform Reuters.
Textul ordinului semnat de Trump stabilește, conform BBC: suspendarea programului de admisie în SUA al refugiaților, pentru 4 luni; interzicerea refugiaților din Siria până când au loc „schimbări semnificative”; suspendarea pentru 90 de zile a accesului în SUA pentru cetățenii din Irak, Siria și „zone cu probleme”, acestea fiind Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen; prioritizarea aplicațiilor pentru statutul de refugiat pe baza persecutării religioase, doar dacă persoana care aplică face parte dintr-o minoritate religioasă în țara de origine; plafonarea la limita de 50.000 de refugiați primiți în SUA în 2017, adică mai puțin de jumătate decât stabilise Barack Obama.
Excepția privind persecuția minorităților religioase ar fi menită să îi ajute pe creștinii din Siria, a explicat Trump.
Alte măsuri incluse în ordin privesc o evaluare pe larg a informațiilor cerute de la cetățenii tuturor celorlalte state pentru acordarea de vize, revizuirea schemelor de vize între națiuni, pentru asigurarea faptului că sunt „cu adevărat reciproce” față de cetățenii SUA, dar și suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).
Măsurile semnate de Trump au intrat în vigoare imediat. Deja ordinul a stârnit controverse aprinse, Consiliul pentru Relații Americano-Islamice anunțând că va ataca în instanță acest ordin, luni, pentru că i-ar discrimina pe musulmani pe baza credinței, fapt ce contravine Constituției SUA.
Musulmanii care sunt stabiliți deja legal în SUA, cu carte verde, și care provin din țările vizate de Trump au deja probleme în a stabili dacă mai pot ieși din țară și reveni înapoi.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a bătut monedă puternic pe teama de teroriști și pe afluxul de refugiați provocat de războiul din Siria, spunând că refugiații pot fi un „cal troian” care permite intrarea în SUA a atacatorilor. În 2015, Trump a cerut interzicerea intrării în SUA pentru toți musulmanii.
„Dacă se gândesc la o excepție pentru creștini, în orice alt context legal discriminarea în favoarea unei religii și împotriva altei religii poate încălca Constituția”, a explicat Stephen Legomsky, fost consilier șef pe probleme de legislație la Serviciile de Imigrare și Cetățenie din administrația Obama.
Pe de altă parte, profesorul de drept Peter Spiro consideră, conform Reuters, că măsura nu ar încălca Constituția, pentru că președintele și Congresul au loc de manevră când vine vorba de deciziile privind azilul în SUA. „Este o prioritizare complet plauzibilă”, a explicat profesorul.
Democrații au atacat deja măsura luată de Trump. „Ordinul executiv semnat astăzi de președintele Trump este mai mult despre zenofobie extremă decât despre verificare extremă”, a spus senatorul democrat Edward Markey.
O parte din republicani au susținut însă măsura. Paul Ryan, șeful Camerei Reprezentanților din Congres, a declarat că „suntem o națiune plină de compasiune și eu susțin programul de relocare a refugiaților, dar este timpul să reevaluăm și să întărim procesul de verificare la acordarea vizelor”.